L'Europe et ses frontieres multiples dans le Sud-Est : problemes et approches = Europa i njene višestruke jugoistočnoeuropske granice : problemi i pristupi - Roksandić, Drago (Array, 2009)
U oficijelnoj europskoj terminologiji je sve ustaljeniji pojam "Zapadni Balkan", koji ima brojne marginalizacijske efekte u suvremenoj situaciji. Članak polazi od pretpostavke da se u dugome povijesnom trajanju, od neolitika do danas, mijenja europski kontekst jugoistočnoeuropskog prostora unutar sheme centar-poluperiferija-periferija te da, u svakom slučaju, ne može biti riječi o bilo kakvu periferijskom determinizmu.