Dinarski Vlasi/Morlaci od 14. do 16. stoljeća: koliko identiteta? - Roksandić, Drago; et al. (2009)
Povijest Vlaha/Morlaka u prostoru Dinarskih planina od Srednjeg vijeka do kraja ranoga novog vijeka jedno je od najsloženijih pitanja "dijeljene" povijesti Južnih Slavena i drugih jugoistočnoeuropskih naroda. Njihova je dio dio dijeljene imperijalne povijesti (habsburške, mletačke i osmanske zemlje). Povijest Vlaha/Morlaka je moguća samo u susretnim mikro- i makrohistorijskim istraživanjima te uvijek kao studije slučajeva, koje njihovu baštinu čine nerazlučivom od društvenih zajednica s kojima kohabitiraju i dakako, vice versa.
Isti rad i pod istim naslovom objavljen je u "Godišnjak Titius" (God. 1, br. 1, Split, 2008., str. 5-19), koji je uredio glavni urednik i voditelj projekta "TITIUS: Porječje Krke - baština i sociokulturni razvoj" prof. dr. sc. Šime Pilić.
Projekt MZOS
HRV