Neizvedeni projekt zagrebačkoga sirotišta županijskoga geometra Ivana Stipanovića - Šourek, Danko (Array, 2009)
Godine 1773. županijski geometar, isusovac Ivan Stipanović (Požega, 14. X. 1729. – Zagreb, pokopan 7. V. 1777.), izveo je projekt zgrade budućega sirotišta koje je, na poticaj državnih vlasti, Zagrebačka županija namjeravala podići na području Slobodnoga i kraljevskoga grada Zagreba. Iako se je u konačnici odustalo od plemenite zamisli, sačuvani dokumenti, a posebice Stipanovićev projekt i s njime povezan izvještaj, pružaju podatke o okolnostima pripreme gradnje i djelovanja buduće ustanove. Primjenjujući arhitektonska iskustva stečena u okvirima isusovačkoga reda, Ivan Stipanović ističe se kao vrstan projektant čije bi djelo, da je bilo izvedeno, predstavljalo značajan doprinos zagrebačkom graditeljstvu druge polovice XVIII. stoljeća.