Loretska (lauretanska) kapela uz crkvu Uznesenja bl. Djevice Marije u Varaždinu - Šourek, Danko (Array, 2009)
Loretska kapela uz crkvu Uznesenja bl. Djevice Marije u Varaždinu podignuta je krajem XVII. stoljeća sredstvima Marije Magdalene Nadásdy (1647. – 1719.) i njezina supruga Ivana IV. Draškovića (oko 1630. – 1692.). U kripti ispod kapele nalazila se je i grobnica obitelji grofova Draškovića. Uz općenite poticaje gradnje kapele kao tada raširenoga vida loretske pobožnosti, pažnju pobuđuju i oni povezani s lokalnim kulturnim i vjerskim ozračjem, te osobnim motivima njezinih donatora.