Preobrazbe rječnika kamene ornamentike u Dubrovniku 16. stoljeća - Fisković, Igor (Array, 2008)
Autor otkriva dosad nerasvijetljene potvrde internacionalizma u dubrovačkoj umjetničkoj baštini. U prvom dijelu prati djelatnost francuskog umjetnika Jakova de Spinisa iz Orleansa i njegovog kruga, te utvrđuje dodire s izvanmediteranskom stilistikom 16. stoljeća. U drugome dijelu registrira doticaje sa crtačkom školom Vreedemana de Vriesa iz Antwerpena kao nositelja izrazitog manirizma, jedinstvenog na istočnom Jadranu.