Lodovico Beccadelli i likovna kultura Bologne u dubrovačkom kontekstu - Trška, Tanja (Array, 2009)
Fresko oslik u ljetnikovcu Lodovica Beccadellija na Šipanu, koji je između 1557. i 1559. izveo talijanski slikar Pellegrino Brocardo, protezala se u obliku slikanog friza uokolo čitave prostorije salona na prvome katu, a danas je fragmentarno sačuvana na istočnom zidu. Slikani friz, karakterističan element likovne kulture Bologne, u ovom se primjeru može označiti kao neposredan i suvremen bolonjski import na dubrovačko područje, a za pojedine je prizore kao predložak poslužila knjiga emblema Achillea Bocchija "Symbolicarum quaestionum de universo genere quas serio ludebat libri quinque", prvi puta objavljena u Bologni 1555. godine.