Čestice - uvodne ili umetnute riječi - Sesar, Dubravka (Array, 2009)
Kao vrsta riječi koja se prema tradicionalnoj podjeli iz formalnih razloga uglavnom priključuje drugim vrstama, odnosno koja se zbog svoje funkcionalne specifičnosti ne može ubrojiti ni u jednu od devet utvrđenih vrsta, partikule se definiraju na modalnoj razini. Budući da je pitanje modalnosti kompleksno, ovdje se polazi od načela da je modalnost sintaktičko-semantička kategorija, što na poseban način ilustrira i potvrđuje upravo funkcija partikula. U samom se pristupu želi naglasiti neophodnost utvrđivanja određenih aspekata i kriterija (leksičkih, gramatičkih i semantičkih), koji se na modalnom planu ne mogu primjenjivati izolirano. Uzevši u obzir kompleksnost navedene problematike ovdje se bar načelno kategoriziraju partikule hrvatskoga jezika – na način koji bi bio primjeren i našim teorijskim gledištima i suvremenim, daleko širim, slavističkim teorijskim okvirima.