Jezik kao kulturološki pojam. Latinski jezik u gramatikama hrvatskog i istočnoslavenskih jezika - Čelić, Željka (Array, 2009)
Lingvokulturološki se utjecaj latinskoga jezika promatra na temelju dviju slavenskih gramatika (Kašić, Uževyč) koje opisuju slavenske jezike 17. stoljeća. Utjecaj je latinskoga u lingvističkom i sociološkom smislu vidljiv u prijenosu strukture latinskog jezika i strukture gramatika latinskoga jezika na opis strukture lingua Illyrica i lingua Sclavonica, što je vidljivo na unosu gramatičkih kategorija koje ne postoje u slavenskim jezicima.