Uvod - Rubić, Tihana (Array, 2009)
U ovom radu urednice zbornika tumače motivaciju za objavljivanje Spomenice Hrvatskoga etnološkog društva, osvrću se na njezinu koncepciju te na istraživački i interpretacijski postupak. Također predstavljaju radove objavljene u okviru zbornika, ukazuju na probleme koji su se nametnuli pri istraživanju te postavljaju određene smjernice za daljnje bavljenje poviješću Društva i hrvatske etnologije općenito.