Mijene etnoloških pristupa i metoda - Škrbić Alempijević, Nevena (Array, 2009)
U ovom se radu problemski propituje uloga HED-a kao mjesta susreta različitih znanstvenih tradicija i teorijskih paradigmi te doprinos Društva u predstavljanju, promicanju i preplitanju raznovrsnih pristupa temama i metodama istraživačkoga rada. Cilj je priloga povijest discipline promotriti upravo kroz djelovanje ove strukovne udruge bez opetovanog ukazivanja na nagle i nepovratne "rezove" u znanstvenim tradicijama i teorijskim paradigmama. Društvo se i poima prije svega kao mjesto izvaninstitucionalne suradnje, koje okuplja članstvo iz redova svih etnoloških ustanova, svih grana discipline i pripadnike raznih generacija, te time kao plodno tlo za ovako usmjerenu analizu njegova djelovanja.