Povlastica Andrije II. Varaždinu iz 1209. godine (povijesno-diplomatička analiza) - Matijević-Sokol, Mirjana (Array, 2009)
U članku se analizira povelja kralja Andrije izdana stanovnicima (hospites, burgenses) naselja (villa) Varaždina (Warasd) 1209. godine kao prvom povlaštenom gradu na području srednjovjekovne Slavonije. Varaždinci njome dobivaju od kralja Andrije pravo na svog suca kojega nazivaju rihtardus, sami bez županova čovjeka skupljaju porez, utvrđuju se pravne osnove raspolaganja imovinom i pravo seljenja, carine, izvoz te donose međe posjeda stanovnika Varaždina. S obzirom da su povjesničari i diplomatičari izrazili sumnju u njezinu formalnu i sadržajnu vjerodostojnost, na temelju provedenih paleografsko-diplomatičkih analiza koje je napravio Z. Tanodi i ispitivanja vjerodostojnosti sadržaja na temelju bogate dokumentacije M. Androića te zapažanja autorice zaključuje se da je Andrijina povelja datirana 1209. godinom izdana Varaždincima po vanjskim značajkama imitativna kopija, a sadržajno jest falsifikat sastavljen u povijesnim okolnostima prve polovine XV. st. koji se oslanja na vjerodostojnu povijesnu jezgru osnaženu navodom u ispravi mladog kralja Bele iz 1220. godine. Budući da je sadržaj Andrijine povelje proširen u odnosu na pretpostavljenu dobivenu povlasticu, onda je diplomatički možemo okvalificirati kao iskrivljeni original odnosno acta interpolata, pa s diplomatičkog aspekta ova isprava nije potpuni nego djelomični falsifikat.