Štukature u župnoj crkvi sv. Ladislava u Pokupskom. Prilog korpusu štukature 18. stoljeća u kontinentalnoj Hrvatskoj - Botica, Dubravka (Array, 2009)
Ciklus štukatura na svodu u svetištu i brodu župne crkve sv. Ladislava u Pokupskom, dovršen 1739., raznolikom i složenom motivikom zauzima važno mjesto u korpusu štukatura kontinentalne Hrvatske tog razdoblja. Njime dominiraju motivi usvojeni u srednjoeuropskoj umjetnosti 1720-ih i 1730-ih (linerarizirane vitice, trake Bandlwerka u prepletima, mreže, palmete, lambrekeni, zvonoliki zaključci traka) U štukaturama u brodu crkve izvedene su velike kartuše, motivi karakteristični za dekoracije 17. st., no spojene sa suvremenom mrežom. Motivika ukazuje na otvaranje prema utjecajima iz suvremene francuske umjetnosti, a osobito se očituje u naglašenoj dijagonali u štukaturama na svodu svetišta, koja se kompozicijom oslanja na predloške inspirirane francuskim arabeskama. Gradnja i opremanje župne crkve sv. Ladislava narudžba su zagrebačkog biskupa Jurja Branjuga. Visoka kvaliteta izvedbe, fino stupnjevanje volumena i bogata motivika štukatura te kompozicija, kao i značaj naručitelja, ukazuju na vjerojatno angažiranje stranih umjetnika. U korištenima motivima, kao i u izvedbi pokazuju se osobine karakteristične za opus štukatera porijeklom iz Graubündena, J.K. Androya, koji djeluje u Grazu od 1730-ih. Za pretpostaviti je da je predložak za štukature inspiriran arabeskama u Pokupskom, a vjerojatno i sam štukater došao iz te radionice. U obnovi interijera crkve u Pokupskom koja se provodi, postupno nam se ukazuje prostor građen u mekim oblicima i svijetlim tonovima, upotpunjen gotovo filigranskim karakterom štukatura blagog ružičastog tona, tipičan prostor i dekoracija četvrtog desetljeća 18. st. Ovim ciklusom štukatura bitno se upotpunjava slika o štukaturama baroknog razdoblja u Hrvatskoj, kao i promjenama u njihovom stilu i izvedbi: od volumnioznog štuka kraja 17. st. u kapeli na Kaptolu, preko dominantnog akantusa u isusovačkoj crkvi u Zagrebu i Varaždinu, do rokoko motivike i kompozicije u crkvi u Pokupskom.