Ekolingvistička nastojanja u bačkih Bunjevaca - Vuković, Petar, lingvist (Array, 2009)
Bački Bunjevci razvijaju dva ekolingvistička modela: jedan koji je usmjeren na usporedno njegovanje hrvatskoga standardnoga jezika i mjesne novoštokavske ikavice kao jezika pismenosti ograničene funkcionalnosti te drugi koji teži stvaranju posebnoga standardnoga jezika utemeljenoga na novoštokavskoj ikavici. Ta su dva modela usko povezana s dvjema autoidentifikacijama zastupljenima u toj zajednici: prvi s onom koja Bunjevcima pristupa kao dijelu hrvatskoga naroda, drugi s onom koja ih razumijeva kao posebno etničku, odnosno nacionalnu skupinu.