Kamena skulptura Bezgrješnoga začeća na pročelju kuće Drach (Košmerl) u Varaždinu - problem atribucije i kontekst narudžbe - Nestić, Jasmina (2009)
Članak obrađuje zanemarenu kamenu polikromiranu skulpturu Bezgrješnog začeća na kući u Draškovićevoj ulici 8 u Varaždinu. Za razliku od velikog broja javnih skulptura ovoga grada, ova skulptura se nalazi u arhitektonskom okviru (niši) privatne kuće, a njezin današnji postav i izgled niše ukazuju na preinaku originalnog postava skulpture. Analizom današnjeg stanja i arhivskih dokumenata, moguće je rekonstruirati izvorni smještaj u ugaonu nišu građevine. Takav postav najvjerojatnije je postojao sve do. 1749. godine, do prodaje susjedne južne čestice (Draškovićeva 10) gradu za gradsku pivovaru, Braxatorium Civitatis. Kako je vlasnik te parcele u trenutku prodaje Mihajlo Drach, a u narednim godinama kuće u Draškovićevoj 8 njegova udovica, ta obitelj je iznjedrila i kao najvjerojatniji naručitelj ove skulpture. Skulpturu je prvi put spomenuo Krešimir Filić 1944. godine, kada ju atribuira varaždinskom kiparu Ivanu Adamu Rosenbergeru (? − Varaždin, 27. XII. 1758.). Dugo godina to ostaje jedini takav pokušaj atribuiranja u literaturi u kojoj skulptura niti ne dobiva veću posvećenost. Drugu atribuciju predložila je Doris Baričević (2000.) koja smatra da je autor skulpture varaždinski kipar Ivan Pittner (? − Varaždin, 29. I. 1748.). Nažalost, ikakva komparacija ove skulpture sa djelima ovoga kipara nije moguća, budući da nam nije poznato niti jedno njegovo sigurno djelo. Jedino sigurno Rosenbergerovo djelo je skulptura Sv. Ivana Nepomuka (1715. ili 1716.) koju je besplatno izgradio za gradski most i time postao građanin Varaždina. Ostala djela koja su mu pripisana nisu arhivski potvrđena, a u međusobnoj komparaciji pokazuju i određene razlike. Međutim, najviše sličnosti s varaždinskom Immaculatom pokazuju drveni kipovi sa bočnih oltara u kapeli sv. Julijane u Tremi (1748.) u okolici Križevaca, koje je Rosenbergeru atribuirala Doris Baričević (1993.). Komparacije prvenstveno fizionomije, pa i oblikovanja nabora i detalja, pokazale su da se u velikoj mjeri mogu naći sličnosti između ovih djela te da ih se s oprezom može staviti pod ime istog kipara. Međutim, definitivna atributivna odrednica, u slučaju varaždinske Immaculate, i dalje ostaje skrivena unutar suradnje Rosenbergera i Pittnera na koju je ukazala Ivy Lentić-Kugli (1969.).
Projekt MZOS
HRV