Ciprina interpretacija Parmenida - Mikecin, Igor (Array, 2009)
Rad analizira poglavlje Bitak i privid. Parmenid iz Ciprinog djela Metamorfoze metafizike. Cijela Parmenidova filozofija, prema Cipri, sažima se u odnosu istine i privida, točnije u pitanju mogućnosti nastanka privida iz istine. Taj uzajamni odnos istine i privida je osnovno počelo filozofije uopće. U skladu s time glavnina Ciprine interpretacije Parmenida posvećena je odnosu između dva glavna dijela Parmenidova spjeva. Parmenidova filozofija je prema Cipri sam početak povijesti filozofije. To znači da je istina kao istina cjeline bivstva po prvi put došla do riječi upravo s Parmenidom. Kod njega je pritom istina još iskonski prisutna u znanju, te još ne dolazi, kao u daljnjem povijesnom razvoju filozofije, do samoodvajanja istine od sebe same, tj. do odvajanja istine i privida. Iz toga proizlazi poseban značaj dijaloga s Parmenidom u svrhu ispunjenja zadaće filozofije danas – povratak filozofije u cjelinu istine bivstva kao svoj vlastiti iskon i ujedno samozacjeljenje istine kroz filozofiju.