Croatian American Diasporic Literature: Two Cases of an Emergent Discourse - Šesnić, Jelena (2009)
U članku autorica razmatra model dijaspore razrađen u kulturalnim studijima i postkolonijalnoj teoriji kao diskursa na marginama, ali između dva nacionalna prostora. Također se uz pojam rubnoga kanona veže mogućnost za drugačija čitanja hrvatsko-američkih autora Vladimira Gossa i Josipa Novakovića. Njihovi izuzetno hibridni tekstovi uzimaju se kao simptomi kreiranja književnosti u međuprostoru, nacionalnom, jezičnom, kulturnom i etiničkom u kojem funkcionira proizvodnja, cirkuliranje i recepcija ovih tekstova. Ovakav tip teksta i pisma, nadalje, uzima se kao primjeran za jedan dio novije transnacionalne književne produkcije na globalnoj razini.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
ENG