Obredne vatre bačkih Šokaca u hrvatskom i europskom prostornom kontekstu - Černelić, Milana (Array, 2007)
U prilogu se prikazuju tradicije paljenja godišnjih vatri u hrvatske etničke skupine Šokci u Bačkoj: paljenje crkvenih uskrsnih vatri na Veliku subotu, iznošenje božićne slame na treći dan Božića i spaljivanje pred kućom. Na temelju izdanja Etnološkog Atlasa Europe, moguće je pojavu paljenja crkvenih obrednih vatri smjestiti u širi hrvatski i europski kontekst. Prema njezinome razmještaju može se zaključiti da je riječ o običaju koji je znatno raširen među katolicima uopće. Premda je riječ u prvom redu o vjerskom obredu, pojedini elementi običaja, kao što je nošenje žari s posvećene vatre i stavljanje u kućnu vatru, na kojoj se priređuje hrana koja se na Uskrs blaguje, pokazuju da se taj vjerski obred dobro uklopio i stopio s narodnom tradicijom. Ti su elementi običaja poznati Šokcima u istočnom panonskom prostoru, dijelom i u srednjoj i zapadnoj Slavoniji te sporadično u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, po Jadranu, u Posavini i u srednjoj Bosni.