Tragovi bunjevačkih elemenata u svadbenim običajima Dalmatinske zagore. - Černelić, Milana (2007)
U radu se razmatraju specifični elementi u svadbenim običajima Dalmatinske zagore, koji su utvrđeni i u ostala dva bunjevačka ogranka. Usporedbom specifičnih, posebnih i karakterističnih elemenata u svadbenim običajima svih bunjevačkih grana, mogu se utvrditi bunjevački tragovi i na ovim područjima u kojima svijest o bunjevačkom identitetu nije posve jasno izražena. Pritom je riječ je o sasvim osebujnim specifičnim elementima, koji se osim na područjima velebitskog Podgorja, Primorja, Like, rjeđe i Gorskog kotara, te Podunavlja, pojavljuju i u nekim regijama u međuprostoru između bunjevačkih ogranaka, dakle na prostorima njihovih migracija prema sjeveru. Nešto je više tragova bunjevačkih elemenata na prostoru Dalmatinske zagore bilo u prošlosti u Morlaka, stočarskog stanovništva Dalmatinske zagore. Ti tragovi jasno ukazuju na prožimanje kulturnih elemenata slavenskog podrijetla s onima balkanskih Vlaha. U radu se ukazuje na mogućnosti doprinosa etnoloških istraživanja rasvjetljavanju posljedica povijesnih zbivanja na temelju kolektivnog pamćenja, predaja i tragova specifičnih kulturnih elemenata. Analiza tragova bunjevačkih elemenata u svadbenim običajima Dalmatinske zagore primjer su takvog etnološkog doprinosa otkrivanju etnokulturnih procesa na prostorima Dalmatinske zagore u razmaku od nekoliko stoljeća.
Projekt MZOS
HRV