Ekohistorijski osvrt na planine i morlački svijet - Šarić, Marko (Array, 2007)
Koristeći se ekohistorijskim teorijskim postavkama, autor problematizira složene međuodnose prostornih i antropogenih struktura planine i "morlačkog svijeta". Na primjerima tri najvažnije planine u Dalmaciji (Velebit, Dinara, Biokovo), analizira se interakcija njihovih prirodnih obilježja i morlačkog povijesnog fenomena, tj. složeni odnosi unutar uzročno-posljedičnog lanca: prirodni okoliš - društveni odnosi - gospodarski sustavi - kulturni obrasci.