Uvod: Živjeti na Krivom Putu - Černelić, Milana (Array, 2008)
U uvodnom radu znanstvene monografije Živjeti na krivom Putu obrazlažu se ukratko ciljevi projekt o primorskim Bunejvcima, te iznose polazišta i razlozi za njezino objavljivanje (sv. 1 i 2). Ova znanstvena monografija rezultat je istraživanja u okviru projekta Identitet i etnogeneza primorskih Bunjevaca u okviru kojega je prikupljena obilna građa o tradicijskoj i suvremenoj baštini Bunjevaca Krivopućana. U pripremi Monografije nastojalo se holistički pristupiti istraživanju bunjevačkog fenomena, što je postignuto suradnjom etnologa sa suradnicima iz srodnih znanstvenih područja, što autorica smatra značajnom inovacijom u hrvatskoj znanstvenoj praksi, osobito kada je riječ o monografijama, u kojima su etnografski sadržaji na marginama. Također se naglašava značajan udio studenata dodiplomskog i poslijediplomskog studija etnologije i kulturne antropologije u istraživačkom radu. Tematski prilozi različita sadržaja obrađuju razne aspekte života lokalne zajednice.. Selo kao zajednica i skupina sela koja čine Krivi Put nalaze se u specifičnoj komunikacijskoj povezanosti kroz različite segmente tradicijske kulture, kao i u izvanlokalnoj komunikaciji sa stanovništvom iz bliže i dalje okolice, što predstavlja poveznu nit svih zastupljenih tema u oba dijela Monografije. Druga povezna nit je bunjevački identitet, svijest o kojemu se zrcali u svim prilozima. Na pojedinim elementima njihove tradicijske kulture najbolje se može pratiti proces izgradnje bunjevačke identifikacije kroz objektivne aspekte njihova etniciteta. Istovremeno njihova svjest o s bunjevačkoj pripadnosti i različitosti spram drugih podcrtava subjektivne aspekte njihova etniciteta. Jedan od ciljeva ove monografije je ukazati i na mogućnosti korištenja elemenata tradicijske kulture u revitalizaciji ovoga područja.