Bunjevci u ranome novom vijeku: postanak i razvoj jedne predmoderne etnije - Šarić, Marko (Array, 2008)
U radu se analiziraju etnokulturni aspekti bunjevačkog fenomena. Problematiziraju se povijesne pojave, procesi i strukture koji su konstituirali Bunjevce kao etničku i subetničku skupinu u ranome novom vijeku (16.-18. st.). Razmatraju se pitanja nastanka, razvoja i širenja pojma "Bunjevac", kao i oblikovanja njihova identiteta u različitim državnopravnim, sociokulturnim i ekosistemskim uvjetima