Nomadi i golubuške. Interkulturni aspekti novelistike u autora "dvojne pripadnosti" - Kovač, Zvonko (Array, 2007)
Poduzeto istraživanje ljubavne novelistike autora "dvojne pripadnosti", nakon sličnoga iskustva sa slovenskom ljubavnom kraćom pripovjednom prozom, u južnoslavenskim književnostima središnjega jsl. jezičnoga područja, oslanja se na tekstove autora iz razdoblja od modernističke do suvremene književnosti, s ambicijom da književno prikazivanje ljubavi pokuša dovesti u vezu s promjenama u žensko-muškim odnosima, od patrijarhalnoga do suvremenog eko-feminstičkoga društva. Osim toga, odlučujući se, uglavnom, za tekstove autora međukulturnoga opusa, u analizama će se intencionalno nastojati svekolika problematika ljubavi promatrati u binarnim opozicijama ja i drugi, u korist novog "projektnog identiteta", odnosno identiteta vrste ili "zelene kulture", kako auktora, tako i aktera. Uključujući pri tome interkulturnu, i socijalnu i rodnu razliku interpretatora.