Hrvatski na pragu Europske Unije - Škiljan, Dubravko (Array, 2009)
Ovaj rad svoje polazište pronalazi u pretpostavci koja – ako zanemarimo utvrđivanje točnog roka njezine realizacije – ima vrlo visok stupanj vjerojatnosti i koja glasi: Hrvatska će u dogledno vrijeme postati članica Europske Unije. Kao i na drugim područjima državne politike, pripreme za ulazak u Uniju impliciraju oblikovanje hrvatske strategije (pa i taktičkih postupaka) jezične politike ; ovaj je tekst posvećen upravo nekim aspektima potencijalne hrvatske jezičnopolitičke strategije kao dijela općih priprema za pristupanje Europskoj Uniji.