Jazični interferencii megju hrvatskiot i makedonskiot jazik kaj Hrvatite vo Makedonija - Nazalević Čučević, Iva (Array, 2008)
Celta na ovoj referat e istaknuvanjeto na momentot na interferencija na sintaksičko ramnište, osobeno na nivo na prostata rečenica, megju hrvatskiot i makedonskiot jazik na Hrvatite vo Makedonija. Za da se utvrdi frekventnosta i karakterot na jazičnata interferencija odnosno vlijanieto na prostata rečenica na makedonskiot jazik vrz prostata rečenica na hrvatskiot jazik, beše sprovedena anketa vrz Hrvatite vo Makedonija koi se pripadnici na različni generacii. Anketata sodržeše prosti rečenici napišani na makedonski jazik koi od strana na nositelite na hrvatskiot jazik trebaše da bidat prevedeni na hrvatski jazik. Rezulatite od spomenatata anketa posočuvaat na prilično golem broj karakteristični otstapki koi se posledica na različni vidovi interferencija. Otstapkite se javuvaat na site ramništa na jazikot. Sintetizmot i analitizmot kako dve jazični kategorii kako na sinhronisko taka i na dijahronisko ramnište se mešaat preku makedonskiot i hrvatskiot jazik. Balkanizacijata i romanizacijata se glavnite modifikatori na makedonskiot jazik odnosno na negovata slovenska struktura, a indirektno preku nego vlijaat vrz hrvatskiot jazik zboruvan od Hrvatite na teritorijata na Republika Makedonija.