Recepcija obiteljskih sveza i govora u suvremenim hrvatskim lektirnim romanima (u višim razredima osnovne škole) - Pandžić, Vlado (2005)
Nema dvojbe oko privlačnosti obiteljskih romana čitateljima različite životne dobi u 20. stoljeću. U skladu s tvrdnjama hrvatskih nastavnika i knjižničara dječji romani s obiteljskom tematikom izazivaju pozornost današnjih hrvatskih učenika u višim razredima osnovne škole, ali nisu ni približno zanimljivi kao pustolovni, fantastični ili kriminalistički romani. Kad je obiteljska tematika uključena u takve romane, potiče više pozornosti. Odnosi u obitelji u suvremenim hrvatskim lektirnim romanima uglavnom se uspješno oslikavaju govorom. Obitelj je obično u teškoćama kao i u svagdašnjoj zbilji. Romanopisci nisu opterećeni budućnošću hrvatskih obitelji. Izbornici lektirnih romana samo su djelomice izvršili uskladbu s odgojnim načelima, a najvažnije im je načelo zanimljivosti, što i hrvatskim dječjim romanopiscima.
HRV