Dyktando jako sprawdzian ogólnej kompetencji językowej - Kryzan-Stanojević, Barbara (Array, 2008)
Dyktanda są sprawdzianem kompetencji ortograficznej jednak umiejętne ich wykorzystanie może prowadzić do sprawdzenia ogólnej kompetencji językowej. Taką możliwość daje podręcznik ortograficzny przeznaczony dla studentów polonistyki w Zagrzebiu.