A helyviszony problémaköre a magyar nyelv alapszintű oktatásában (Horvát ajkúak példája alapján) - Katalinić, Kristina (Array, 2008)
A Bologna-rendszerű felső oktatási képzés első félévében a magyar nyelvet tanuló horvát diákok a magyar nyelv egyik sarkalatos pontjával, a helyviszony kifejezés komplexitásával és gazdaságával szembesülnek. A diákjaink anyanyelvét figyelembe véve, az előadás első része kontrasztív elméleti háttért ad a horvát és a magyar helyviszony kifejezés rendszeréről és eltérésekről, kiemelve a magyar helyviszony kifejezés alparadigmáit (helyragok, a helyet jelölő névutók és a cselekvés irányát jelölőt igekötők). A második részben a nyelvórákon és a házi feladatokban előforduló nehézségeket és leggyakoribb hibákat vizsgálunk. Az elemzés és a vizsgálat fő célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a pontokra, amelyek gondot okozhatnak a tanulásban és a nyelvoktatásban, hogy diákjainknak segítséget nyújtsunk a magyar nyelv minél előbb elsajátításában.