Antipetrarkizam Marina Držića suprotiv ljudima nahvao - Husić, Snježana (Array, 2008)
Prvenstveno u tekstu Držićeve komedije "Grižula" istražena je parodijska upotreba petrarkističkih motiva te njihova funkcija u ostvarivanju komičnih učinaka djela, kao prilog raspravi o autorovoj poziciji prema petrarkističkoj tradiciji, koja se u cjelini njegova opusa čini proturječnom. Iz analize različitih upotreba petrarkističkih motiva u "Grižuli" i u drugim Držićevim djelima proizlazi da je autor razlikovao primjerene i neprimjerene njihove upotrebe te da je na potonjima gradio određene komične učinke.