Mogućnosti korištenja elemenata tradicijske kulture u revitalizaciji krivoputskog područja - Černelić, Milana (Array, 2009)
Cilj priloga naslovljenog Mogućnosti revitalizacije tradicijske baštine na području Krivoga Puta autorica Milane Černelić i Marijete Rajković je istaknuti ulogu etnologa i mogućnosti primjene etnoloških istraživanja u razvoju ruralnog turizma u senjskom zaleđu. Revitalizacija pojedinih segmenata tradicijske kulture podrućja Krivoga Puta, mogla bi se ostvarivati kroz razne specifične izvorne i ambijentalne značajke ovoga kraja. Na temelju rezultata istraživanja provedenih u okviru projekta Identitet i etnogeneza primorskih Bunjevaca autorice predstavljaju atrakcijske resurse područja Krivoga Puta, koji zahvaćaju sva važnija područja života Krivopućana: tradicijsko graditeljstvo, tradicijsko gospodarstvo, transport, opskrbu vodom, tekstilno rukotvorstvo, tradicijsku prehranu, narodnu medicinu te pojedine manifestacije iz područja godišnjih i životnih običaja (karneval, prela (večernji sastanci) i pučke pobožnosti (proslava Majke Božje Snježne). Autorice zaključuju kako mikroregija Krivi Put obiluje prirodnim i antropogenim resursima te ukazuju na ulogu etnologa i razmatraju mogućnosti njegova doprinosa u osmišljavanju agroturističkih proizvoda i sadržaja, kao i ostalih čimbenika koji mogu dati važan doprinos razvoju ruralnog turizma u ovom dijelu Hrvatske. Da bi se krivoputski prostor kroz osmišljavanje i razvoj ruralnog turizma oživio potrebne su povoljne poticajne mjere, jer je malobrojno lokalno stanovništvo zaokupljeno brigom o osnovnoj egzistenciji, a nažalost nije dovoljno svjesno vrijednosti svoje tradicijske baštine. Ideje o kvalitetnom ruralnom, eko ili agroturizmu, u Hrvatskim su uvjetima još u začecima, bez dovoljno jasno profiliranih ciljeva i načina njihova ostvarenja. Stoga je, uz izravan poticaj na višim razinama (državnim, regionalnim ili lokalnim), važan preduvjet i stalna te sustavna edukacija lokalnog stanovništva o vrijednostima njihove tradicijske baštine, kao i senzibiliziranje potencijalnih financijera takvih projekata.