Uvod: Živjeti na Krivom Putu - Černelić, Milana (Array, 2009)
Uvodnim dijelom suurednice donose pregled poglavlja i tematskih cjelina koji pokrivaju teme iz duhovne i društvene kulture Krivopućana, a u kojima su prikazani i analizirani aspekti društvenog, duhovnog i materijalnog života Krivopućana, kroz teme: obitelj i lokalna zajednica, demografski razvoj krivoputske mikroregije, prezimena i nadimci, odijevanje i tekstilno rukotvorstvo, prehrana, narodna medicina, godišnji običaji, vjerovanja, pučka pobožnost, predbračni život mladeži, načini sklapanja braka, izvanbračni život. Poseban se naglasak stavlja na značaj poglavlja o prezentaciji tradicijske baštine u okviru etnografske zbirke stalnog postava Gradskog muzeja Senj te prijedlozima za revitalizaciju krivoputskog podrućja kroz oblike ruralnog turizma. Suurednice objašnjavaju izbor holističkoga pristupa istraživanju tradicijske kulture, identiteta i mogućnosti njihove primjenjivosti u suvremenom kontekstu, argumentiraju značaj ustvrđivanja kontinuiteta i procesa transformacije tradicijske kulture, preciznog vremenskog određivanja njihove mijene, i praćenja njihove sudbine u suvremenom kontekstu, istovremeno imajući u vidu njihovu moguću buduću uporabu. Suurednice se osvrću i na značaj priloga u Monografiji kao relevantnih polazišta i za utvrđivanje etnokulturnih procesa Bunjevaca.