Guran - ranosrednjovjekovno naselje i njegove crkve (Istraživanja 2002.-2006. godine) - Jurković, Miljenko (Array, 2008)
U radu su predstavljeni rezultati dosadašnjih istraživanja na području srednjovjekovnoga naselja Guran koje se nalazi sjeverno od Vodnjana. Istraživanja guranskih spomenika provode se od 2002. godine u okviru znanstvene suradnje MIC-a za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu s Švicarskim stručnjacima (Sevice cantonal d'archeologie de Geneve). Suranja je započela revizijskim iskopavanjima dviju guranskih crkava, trobrodne bazilike i crkve Sv. Šimuna. Tijekom treće kampanje obavljena su i prva sondažna istraživanja na prostoru srednjovjekovnoga naselja Guran za potrebe registracije kulturnoga dobra, a rekognosciranjem terena sjeverno od naselja utvrđen je točan položaj crkve Sv. Cecilije gdje su arheološka istraživanja započela 2005. godine.