Segmenti narodne medicine - Kelemen, Petra (2009)
U istraživanju narodne medicine stanovništva Krivog Puta kroz prve razgovore s kazivačima izdvojile se su pojedine teme koje čine okosnicu ovog prikaza. Naime, narodna medicina kao široko područje istraživanja u sebi sadrži brojne aspekte, čitav niz pitanja, praksi liječenja, tumačenja, a njena zastupljenost i značaj razlikuju se ovisno o zajednici koja ju prakticira, odnosno prepoznaje kao važan segment svoje svakodnevice. Upravo njen različit status može otvoriti neka pitanja i pokušati pružiti odgovore o opravdanosti njenog uključivanja u istraživanje, odnosno naznačiti smjernice za daljnja proučavanja koja će se temeljiti na sakupljenoj građi. Podaci koji se donose u ovom radu pružaju upravo takav temelj. Obrađene segmente narodne medicine sami su kazivači prepoznavali kao one koji čine dio prakse liječenja vremenski omeđene uglavnom sredinom 20. stoljeća. Nestrukturiranim intervjuom dobili su se tako podaci koji najbolje govore o statusu narodne medicine, o tome koliko je sjećanje na neke njezine elemente koji u suvremenosti nisu prisutni ustvari živo te kolika je svijest o ovim oblicima liječenja uopće prisutna kod stanovništva Krivog Puta. Različita kazivanja, ponekad i oprečna, govore tako više o različitim pogledima nego o različitoj zastupljenosti, te onemogućuju davanje zaokružene slike sastavnica narodne medicine na ovom prostoru. Ipak, kao vrijedna građa mogu poslužiti daljnjim provjerama i istraživanjima ove seoske zajednice. Prikupljeni podaci u ovom se radu donose u cjelinama koje su se same nametnule tijekom boravka na terenu te su tako predstavljale topose oko kojih su se okupljali razgovori. Prva cjelina obuhvaća ljekovite trave te proizvode poput meda i različitih masti. U drugoj se iznose podaci o liječenju vezani uz pojedine bolesti, poput upale uha, oka i povišene tjelesne temperature, postupci kod prijeloma kostiju te priče vezane uz suseljane koji su obavljali ulogu zubara. Nadalje, tema poroda zasebna je cjelina u kojoj se iznose podaci vezani uz porode kod kuće. Posljednji dio donosi podatke o higijeni na području Krivog Puta. Zaključni dio rada čine kazivanja iz kojih se mogu iščitati pojedina razmišljanja o položaju narodne medicine, nadriliječnicima koji su provodili pojedine metode liječenja te o prisutnosti elemenata narodne medicine na području Krivog Puta u suvremenosti. Iz brojnih zapisa o načinima liječenja može se zaključiti kako je narodna medicina bila važan dio života stanovnika Krivog Puta. Razlike koje postoje u načinima liječenja i različitoj zastupljenosti odgovora o poznavanju pojedinog postupka ili ljekovite biljke, govore kako su postojali različiti načina pomaganja kod bolesti ili različitih povreda, kako kod ljudi, tako i kod stoke. Pojedini elementi narodne medicine žive i danas i uspješno su uklopljeni u vrijeme u kojem je službena medicina pristupačnija nego što je bila u vremenu do sedamdesetih godina 20. stoljeća, a na koje se odnosi i većina podataka prikupljenih terenskim istraživanjem. Naime, usred iseljavanja stanovništva, ali i bolje povezanosti s ostalim krajevima te lakšeg dolaska do potrebnih lijekova i liječnika, narodna medicina gubi primat koji je do tada imala. No, pozitivni primjeri upotrebe ljekovitog bilja pokazuju mogućnosti uključivanja elemenata narodne medicine u suvremeni život, kako kroz praktičnu primjenu, tako i kroz stvaranje prepoznatljivih proizvoda i suvenira i njihovo uključivanje u turističku ponudu ovoga područja.
Projekt MZOS
HRV