Kulturno pamćenje i identitet : suvremeni slovenski povijesni roman - Latković, Ivana (Array, 2009)
U širokom spektru pojavnih oblika suvremenoga slovenskog povijesnog romana, javljaju se različite podžanrovske varijante unutar kojih se tematski i idejno zahvaća u složene problematike odnosa književnosti i kulturnog pamćenja, formiranja (pojedinačnog i kolektivnog) identiteta, raskrinkavanja nacionalnih mitova, kao i relativitiziranja pri/povijesti kao mjesta ovjerovljavanja nacionalne i kulturne identifikacije, čime se potencijalno otvara prostor promišljanja alteriteta i akulturacije, kao i možebitne alijenacije i dekulturacije. Kao primjere pomaka od tradicionalnoga povijesnog romana prema njegovoj „ novopovijesnoj“ varijanti moguće je navesti romane A. Rebule, V. Kavčiča, V. Zupana, L. Kovačiča, D. Jančara, F. Lipuša, K. Koviča, D. Merca, T. Perčiča.