Hrvatski prinosi proučavanju i poučavanju staroslavenskoga jezika - Damjanović, Stjepan (Array, 2008)
Staroslavenski je na hrvatskom području dugo funkcionirao kao književni jezik pa je onda sveden na liturgijski jezik. Hrvatska je filologije, prema mjeri svojih snaga, tome jeziku i u znanstvenim i u udžbeničkim tekstovima posvećivala određenu pažnju. U tekstu se govori o prinosu nekih hrvatskih filologa (J. Križanić, V. Jagić, J. Hamm) i institucija (Staroslavenski institut) proočavanju najstarijega slavenskoga književnog jezika