Programska diverzifikacija sociologije kao akademske discipline i status posebne sociologije - Krbec, Denisa (Array, 2008)
Analizom provedenih procesa transformacije u hrvatskom visokom školstvu i modernizacije studijskih programa na hrvatskim sveučilištima utvrđene su značajne promjene u sadržaju studijskih programa sociologije. Sociologija se kao temeljna akademska disciplina tradicionalno poučava na odsjecima za sociologiju, dok je njezino sve značajnije prisustvo na fakultetima društvenih, tehničkih, prirodnih i medicinskih znanosti manje istraženo. Ovaj rad ima za cilj utvrditi tijek procesa promjena kako u studijskim programima sociologije, tako i u pojedinačnim studijskim programima fakulteta u čijim nastavnim programima posebne sociologije imaju status obveznog i/ili izbornog kolegija. Akademski položaj posebnih sociologija u hrvatskom visokom školstvu zasigurno je pod utjecajem šire prisutnih tendencija poticanja interdisciplinarnosti, ali i nastojanja da se inoviranim studijskim programima sustav harmonizira s europskim visokoobrazovnim prostorom. Koliko je posebnih sociologija prisutno na hrvatskim sveučilištima danas, nakon provedbe procesa prilagodbe studijskih programa zahtjevima iz Bolonjske deklaracije? U kojoj je mjeri sociologija zadržala stečeni akademski status u pojedinim granama znanosti? Kakav je status posebnih sociologija u novim i/ili inoviranim studijskim programima? Dovršetkom procesa evaluacije i akreditacije u hrvatskom se visokoškolskom prostoru otvaraju brojna pitanja od značaja za hrvatsku sociologiju danas. Jednako tako, započinanjem procesa harmonizacije u europskom prostoru visokog obrazovanja pred hrvatsku se sociologiju dodatno postavljaju kriteriji standardizacije koji će omogućiti praćenje kvalitete nastavnog procesa. Namjera je autorica potaknuti širu raspravu upravo o stanju i statusu posebnih sociologija na kojima će se zasigurno zasnivati ne samo razvoj novih studijskih programa, već će se i značajnije utjecati na razvoj znanstvenih i istraživačkih projekata i programa koji pretpostavljaju veću međuinstitucionalnu suradnju samih nastavnika i mobilnost studenata