Dvojčane podjele vrsta riječi: samoznačnost i promjenljivost - Jelaska, Zrinka (Array, 2010)
Nakon rasprave o kategoriji same riječi i podjele riječi na vrste koja pokazuje da su to prototipno ustrojene kategorije, u ovome se radu navode načela dviju dvojačnih podjela vrsta riječi u hrvatskome: promjenljivost prema morfološkim obilježjima i samoznačnost prema semantičkim obilježjima. Upozoravajući na teškoće u svrstavanju pojedinih vrsta riječi u njih, pokazuje se kako su i same vrste riječi, te obje podjele prototipno ustrojene kategorije. Radom se želi jasno odrediti prema pojmu samoznačnih i suznačnih riječi iz teorijskih i primjenjenih potreba, te njihovim različitim sinonimnim nazivima, potvrđujući uspješnosti naziva samoznačne i suznačne riječi i njihova inačnoga, kraćega naziva: samoznačnice i suznačnice. Postojeće i moguće podjele na dvije skupine riječi prema njihovu značenju mogu imati teorijsko uporište i opravdanje. No ako se u teorijski pristup ugrade dokazi kognitivne lingvistike kao interdisciplinarnoga područja, zajedno s njezinim različitim granama, posebno psiholingvistike i neurolingvistike, pokazuje se da je pripadnost jednoj od dvije značenjske kategorije jasnija.