Voli me, ne voli me... i zašto? Privlačnost, privrženost i ljubav - Jelić, Margareta (Array, 2009)
Ljude je oduvijek intrigirala ljubav, kao i odnosi među ljudima općenito. Poznato je da nas u životu čine sretnima bliski ljudi koji nas okružuju – naši prijatelji i obitelj. No, zašto nam je uopće važna bliskost s ljudima oko nas? U ovom ćemo poglavlju odgovoriti na ovo i brojna druga pitanja vezana uz bliske odnose: zašto nam je važno društvo drugih ljudi, zašto su nam neki ljudi privlačni, što nas zapravo privlači kod drugih ljudi, te kako psihologija objašnjava ljubav. Iako su se temom prijateljstava i ljubavi u prošlosti češće bavili pjesnici i filozofi, u novije vrijeme i psiholozi su se ohrabrili istraživati te kompleksne ljudske emocije i odnose. Ovim poglavljem želimo pokazati što su nam o « najvažnijem ljudskom osjećaju» otkrila znanstvena psihološka istraživanja.