Što vidimo u ogledalu? Pojam o sebi i samopoštovanje - Jelić, Margareta (Array, 2009)
Tko sam ja? Na ovo pitanje svatko od nas može dati drugačiji odgovor. Također je moguće da ista osoba različito odgovori u različito vrijeme. Kao što je objašnjeno u poglavlju o poremećajima hranjenja, ponekad ono što vidimo u ogledalu nije odraz pravog stanja stvari, odnosno nismo objektivni kad gledamo sebe ili razmišljamo o sebi. U ovom ćemo poglavlju objasniti kako stvaramo sliku o sebi te kako ta slika o sebi, i s njom povezano samopoštovanje, djeluju na percepciju drugih ljudi, našu interpretaciju svakodnevnih situacija, kao i pamćenje događaja i informacija. Osim toga, objasnit ćemo neke strategije samopredstavljanja kojima se ljudi služe kako bi ostavili bolji dojam na druge ili postigli neki svoj cilj.