Tko u grupi stvarno radi? Timski rad i rukovođenje u organizacijama - Galić, Zvonimir (Array, 2009)
U svijetu rada vlada borba za opstanak. Svakodnevno možemo vidjeti kako neke organizacije uspijevaju, druge stagniraju, a treće propadaju. Može li usponu i padu organizacija pripomoći psihologija? Odgovor je potvrdan. Dva mehanizma koja su se pokazala izrazito važnima za uspješnost organizacije su uvođenje timskog rada i promoviranje učinkovitog (ruko)vođenja. U ovom poglavlju pokušat ćemo opisati na koji način poznavanjem spoznaja iz organizacijske psihologije možemo utjecati na uspješnosti organizacije. U prvom dijelu objasnit ćemo što je to radni tim, koji čimbenici utječu na njegovu uspješnost te vidjeti koje su prednosti i nedostaci timskog rada. U drugom dijelu pokušat ćemo odgovoriti na ključna pitanja vezana uz vodstvo u organizacijama: tko su, što znaju i kako se ponašaju uspješni vođe.