Zašto povrjeđujemo, zašto pomažemo? - Tonković, Mirjana psihologinja (Array, 2009)
U ovom poglavlju riječ je o dvije, po mnogočemu suprotne vrste ponašanja. Jedno je ponašanje usmjereno ka dobrobiti drugih ljudi, a drugo je ponašanje usmjereno ka nanošenju štete drugima. Čitajući ovo poglavlje nadamo se da ćete naći odgovore na neka pitanja koje si možda i sami često postavljate. Na primjer, zašto se sukobi među djecom školskog uzrasta ponekad rješavaju oružjem, trebamo li se bojati sve veće prisutnosti nasilja u medijima, kako je moguće da u velikim gradovima na očigled mnoštva prolaznika ljudi umiru, a nitko se od prolaznika ne obazire ili zašto je “ rame za plakanje“ češće žensko nego muško rame?