Stvarno mislite da vi to ne biste nikad učinili? Psihologija grupe i socijalni utjecaji - Čorkalo Biruški, Dinka (2009)
Rast i razvoj pojedinca je od rođenja vezan za ljudsku zajednicu i raznolike grupe. Odgovorit će se na pitanje što su grupe, kako postajemo pripadnici grupa i kako funkcioniramo kao članovi zajednice. Prikazat će se osnovna struktura grupe, mehanizmi kojima grupa utječe na pojedinca, kao i mogućnosti utjecaja grupne manjine na većinu. Naš se socijalni život odvija kroz socijalne uloge koje zauzimamo, a prikladnost ponašanja pojedinaca u socijalnom svijetu regulira se grupnim normama. Da bismo živjeli kao prihvaćeni članovi grupa, prilagođavamo se važećim normama. To prilagođavanje, označeno kao konformizam, ima i svoje pozitivne i svoje negativne strane. Budući da nam omogućava uspješno funkcioniranje unutar grupe i društva, konformizam je adaptivni društveni mehanizam. No, slijepo pokoravanje pritisku grupe može nas navesti da zaboravimo da smo ponajprije pojedinci, a tek potom članovi grupe. Stoga će se razmotriti načine na koje je moguće oduprijeti se negativnom socijalnom pritisku.
Projekt MZOS
HRV