La Vie en Matoche: sablasti Matoša i melankolija hrvatske moderne - Jukić, Tatjana (Array, 2008)
Kad 1943. godine Miroslav Krleža Matoša opisuje kao čudnog, nesimpatičnog pokojnika u trajnoj fluktuaciji, taj je opis simptomatičan za Matošev učinak na povijest hrvatske književnosti uopće. U svome tekstu pokušavam ocrtati pozicije (ili, možda prije, apozicije) gdje Matoš u toj povijesti radi kao hipomnestički agent, i gdje se hrvatska književna Moderna formira kao stanovita melankolija, u naporu da ne zaboravi Matoša ne kao neko svoje živo, nutarnje iskustvo, već kao mnemotehnologiju.