Refleksije i reminiscencije o Hrvatima u Moravskoj, Donjoj Austriji i Zapadnoj Ugarskoj - Grbić, Jadranka (Array, 2008)
Riječ je o analizi etnokulturnoga razvoja hrvatskih dijasporskih zajednica u trima regijama: Moravskoj, Donjoj Austriji i Zapadnoj Ugarskoj na temelju putopisa I. Milčetića s kraja 19. stoljeća. Utvrđuju se uzroci uznapredovalih akulturacijskih i asimilacijskih procesa, kao i očuvanost nekih markantnih etničkih obilježja uz pomoć kojih se identitet dotičnih zajednica niz stoljeća ipak uspio očuvati.