Frazeologija A. B. Šimića - Menac-Mihalić, Mira (2008)
U Šimićevoj frazeologiji ima frazema koje A. B. Šimić rabi, a rabe se i u današnje vrijeme. Ima frazema koje Šimić rabi, potvrđeni su u starijoj literaturi, u Akademijinu rječniku, danas se rabe ali su dijalektalno obojeni ili su stilski obilježeni. Ima frazema koji su od Šimića do danas doživjeli promjene u značenju ili u sastavu. Ima u Šimića frazema koji se danas ne rabe, a ne rabi se ni neka od sastavnica frazema. A. B. Šimić rabi i inovacije frazema mijenjajući ih. U korpusu Šimićevih frazema potvrđena je frazeološka sinonimija i antonimija. Potvrđeni frazemi pokazuju da A. B. Šimić nije bio sklon ustaljenim svezama riječi, naročito ne u poeziji. Frazemi su uglavnom potvrđeni u njegovoj prozi, ali opet vrlo ograničeno, u poeziji samo iznimno. Potvrđeni frazemi najčešće su frazemi u širem smislu riječi, tj. oni u kojima nije došlo do potpune desemantizacije sastavnica. Popis potvrđenih sveza koje su plod njegove stvaralačke inovacije puno je veći. Takve su sveze uglavnom potvrđene u poeziji, originalne su i nisu ustaljene pa ih ne smatramo frazemima.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV