Pučko i dijachko (urednička napomena) - Cvetnić, Sanja (Array, 2008)
Pučko i dijachko: Predajna, vernakularna, pučka, seoska, tradicijska, narodna … koliko postoji izraza koje pridijevamo graditeljstvu drvenih kapelica na području Turopolja, Pokuplja i Posavine te likovnim djelima (slike, skulpture) koja se u njima nalaze. Kod svakoga ti pridjevi izazivaju druge predodžbe i različiti ih stručnjaci koriste u različitim značenjima. Jednom kao eufemizam za nespretno i nevješto, drugi put za izražajno i dekorativno. Razlika u njihovu značenju i tumačenju ima još, a na takvoj rasutoj sceni, na kojoj svaka disciplina promatra istu baštinu s različitih motrišta i vrednuje na drugi način, objaviti povijesno-umjetničku monografiju o jednoj drvenoj kapeli, njenoj povijesti i opremi, s brojnim izletima u druge discipline, u isti je mah izazovno i opasno. Izazovno, stoga što je kao istraživačko-izdavački zadatak odabrana kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki, koja je – za razliku od brojnih njezinih poluanonimnih družica – prepoznata kao vrijednost koju valja pomno čuvati, koja ima mjesto u nacionalnu memoriji, značenje za hrvatski identitet, i iznimnu zavičajnu važnost. Opasno, … iz istih razloga.