Człowiek jako pragmem w chorwackim słowniku żargonu - Pintarić, Neda (Array, 2008)
Przeprowadzone badania dowiodły, że znaczna część pragmemów w żargonie zawiera nacechowanie emocjonalno negatywne. Związek pomiędzy formą a znaczeniem można zazwyczaj spostrzec, a wyjątek staniwią tu te jednostki leksykalne, które są używane wyłącznie w obrębie grupy, używającej danego żargonu. Relacja forma – znaczenie odpowiada relacji denotacja – konotacja, zaś konotacja realiyowana jest przy pomocy metafory lub metonimii, z czego wynika pogarda, lekceważenie, ironia, wyśmiewanie, dzięki czemu nadawca wyraża swój negatywny stosunek wobec elementów świata przedstawionego.