Konceptualne metafore u hrvatskoj i ruskoj "političkoj" frazeologiji - Hrnjak, Anita (Array, 2009)
U radu se analizira nekoliko izrazito produktivnih konceptualnih metafora na temelju kojih nastaju hrvatski i ruski frazemi kojima se opisuje suvremena politička stvarnost u publicističkom funkcionalnom stilu. Analiza je pokazala da najveći broj takvih frazema nastaje na temelju metafora s uglavnom negativnim pragmatičkim potencijalom (npr. POLITIČKI ŽIVOT JE KAZALIŠTE). Na taj način frazeologija daje politici pečat dvoličnosti, neiskrenosti i prijetvornosti.