Tjelesna i zdravstvena kultura i šport - Gošnik-Oreb, Jelka; Tuđa, Andrija; Penović, Jadranko (1998)
Tjelesna i zdravstvena kultura i šport dio su rada i razvoja Filozofskog fakulteta od njegova utemeljenja. Prvo ime u razvoju športa i tjelesne kulture na hrvatskim prostorima Franjo Bučar utemeljio je ne samo brojne športske grane, nego i nastavu tjelesne i zdravstvene kulture. Nastava tjelesne i zdravstvene kulture teško i polako prodire u sveučilišne nastavne programe pa tako i u programe Filozofskog fakulteta. U razdoblju između I. i II. svjetskog rata jačaju pokušaji da se fizički odgoj uvede na Sveučilište kao praktični predmet, ali i kao predmet studija. 1948. godine fizički odgoj ulazi na velika vrata na Filozofski fakultet. Studenti se redovno natječu na raznim sportskim natjecanjima, sveučilišnim i fakultetskim.
HRV