Restandardizacija (hrvatskoga) standardnoga jezika - Peti-Stantić, Anita (Array, 2009)
U radu se na primjeru hrvatskoga standardnoga jezika tumači odnos između prvotne standardizacije i suvremenoga stanja. Pri tome se uvodi pojam rastandardizacije, kojim se označava pojava naglih promjena na jednoj ili više normativnih razina standardnoga jezika. Ističe se pojam vrijednosti prilikom oblikovanja identiteta jezika te se podsjeća na potrebu razlikovanja ujedinjujuće i odvajajuće funkcije standardnoga jezika. O isticanju jedne ili druge funkcije ovisi je li riječ o približavanju ili o udaljavanju dvaju jezika. S tog se stajališta posebno osvjetljava odnos između promjene statusa hrvatskoga standardnoga jezika i (simboličke) promjene korpusa koja je njome uvjetovana.