Tko su i kakve su "željezne dame"? - Hrnjak, Anita (2008)
Sintagma "željezna (čelična) dama (lady)" primjer je kako se određene ustaljene sveze riječi, osobito one svojstvene publicističkom diskursu, šire iz jezika u jezik i pritom mijenjaju svoj oblik, a što je važnije i svoje značenje i upotrebu. Prvotno se ova sintagma vezala isključivo za jednu konkretnu osobu, a vremenom se toliko proširila u upotrebi da se počela koristiti u mnogo širim kontekstima, čak se i približila frazeološkoj razini jezika. Pritom ona u velikoj mjeri pokazuje zajedničke karakteristike u obama analiziranim jezicima, ali i određene razlike, osobito u približavanju ponešto drugačijim frazeološkim značenjima.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV